Tambuğday Unlu Kabaklı Ekmek
- 4 Ağu 2019
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 Nis 2021

Tambuğday unlu ve kabaklı kolay bir ekmek yapalım. Neden kabaklı?
Geçen gün komşum bana kocaman bir kabak hediye etti, bu kadar büyük kabakla ne yapılır ki diye düşününce tabii aklıma ekmek yapmak geldi:)
Kabak oldukça sulu bir sebze, işte bu yüzden bence tambuğday unlu bir tarif için harika bir tamamlayıcı. Malum tambuğday unlu ekmekler biraz kuru olur, içinde nem eksiktir, yemesi pek hoş olmasada son derece sağlıklıdır. Eh bize de düşen bunu en güzel şekliyle hazırlamak.
Kabak ve tambuğday unu nötr tadı olan malzemeler. Ekmeğin tadını tarife biraz susam ekleyerek lezzetlendirelim istedim.
Ayrıca bu tarifi uygularken iki ayrı yoldan gidilebilir diye düşündüm. Hangisi kolayınıza gelirse veya hangisini sağlığınızı düşünerek uygulamak isterseniz ,size önceden bir ip ucu olsun diye, de ayrı ayrı resimledim. Herkese kolay gelsin.
Malzemeler
150 gr. rende Kabak
280 gr. oda sıcaklığında Su
4 gr. Yaş maya
10 gr. Zeytinyağı
10 gr. Tuz
350 gr. Tambuğday unu
150 gr. Tamçavdar unu (kara çavdar)
30 gr. Susam
Tambuğday unu ve tamçavdar unu ekmek yaparken çalışılması zor unlardır. Alman ekmek kriterlerine göre bir ekmeğe tambuğday unlu diyebilmemiz için o ekmeğin un miktarında %90 tambuğday yada başka bir tam un kullanmış olmak gerekir. Benim kullandığım tamçavadar unu kül renginde bir un. Daha önce de yazdığım gibi marketlerde bu unu bulamamıştım. Bazıları tamçavdar ve tambuğday arasında bir fark olmadığını düşünebilir ama bu nokta önemli bence. Kullandığımız çavdar farklı renkte ve yapıda. Kara çavdar olarak tahmin ettiğim, kül rengindeki bir undan bahsediyorum.
Malzemeleri hamur yoğuracağımız kaba koyalım. Nemli bir ekmek yapacağız. Dolayısı ile bu nem ekmeği kuruluktan kurtaracak ve lezzetini de arttıracak. Elde yoğurmak zor olabilir, makineniz yoksa bile mixerlerin hamur ucu da aynı görevi görür aslında. Yoksa elinizi hamurdan kurtarmak zor olur ve un ilave etmek zorunda kalırsanız doku tamamen değişecektir. Makinede bir 3-4 dakika çevirmek yeterli. Daha fazlası hem kabağın hem de çavdarın daha çok sulanmasına ve hamurun çok cıvımasına sebep olur. Tamçavdar unu değişiktir. Çok yoğurulmak sevmez. Tek başına ekmek yaparken muhakkak ekşi maya kullanmak gerekir. Burda bize yardımcı görevde. Ama teknik olarak hamura nem, renk ve tad ilave ediyor. Hamuru elimizle, gerekirse elimizi biraz ıslatarak toparlayalım ve dinlenmesi için üzerini kapatalım. Bu süre yaklaşık 2 saat kadar.
Hamuru kenarlarını ıslatarak kaptan kurtaralım ve hafif unlanmış tezgeha alalım. İki eşit parçaya bölelim, ben genelde tartarak iki eşit miktar elde ederim. Şimdi bu parçaları toparlamak adına biraz yoğurmamız gerekiyor. Bunun için biraz una ihtiyaç var. Üzerlerine un serpelim ve kendi içlerine doğru kapatarak, hamurları elimize yapışmayacak şekilde toparlayalım. Tekrar hafif un serperek, ileri geri hareketle somun haline getirelim. Tepsi mayası için unlanmiş tepsiye koyalım. Yaklaşık 45 dakika bekleyecekler.
Hamurlar üzerleri açık olarak bekledi. Resimdeki gibi çatladı. Fırına girmeye hazır artık. Önceden 250 derecede ısıtılmış fırında buharlı olarak 30 dakika kadar pişti. İlk 5 dakikadan sonra fırının ısısını 220 dereceye indirelim. Kesmek içinse bir tel üzerinde iyice soğumalarını bekleyelim. Dışı çıtır, içi nemli, lezettli bir tambuğday unlu ekmeğimiz oldu:))
2. Yol
Burada göstermeye çalıştığım eğer hamura fazladan 50 gr kadar (%10), ki bu ekmeğin halen daha tambuğday unlu olmasına engel teşkil etmiyorken, beyaz un eklersek yapıda ve yolda ne gibi farklılıkların olabileceği üzerine.
Diyelim ki yoğururken zorlandınız ve un eklemek zorunda kaldınız veya ıslak bir ekmek istemediniz vs, sebep her neyse, Hamur o, 50 gr fazla unla bile resimlerde de göreceğiniz üzre daha toparlanmış, daha tok bir yapıda oldu. Bekleme süresi uzar, 3 saate kadar. Hamur üzerinde çatlamalar daha az. Ama gene de kaptan çıkarırken su ile çalışmakta fayda var. Hamurları ikiye ayırıp somun haline getirirken yine un kullanacağız tabii. Ama mümkün olduğu kadar az miktarlarda kalmaya dikkat edin. Tepsi mayası süresi 1 saat. Son mayalanmadan sonra hamur kıvamı üzerine çizik atılabilecek yapıda. Fırınlama da aynı.

Gelelim iç dokuya, daha sıkı ve nemi haliyle daha az. Tüm bunlar tercih meselesi aslında. Ben ekmeğime hiç beyaz un eklemek istemiyorum diyebilirsiniz. Ya da herşeyi bir bir yaptınız ama bir şekil ekmek sıkı veya nemsiz oldu, neden? İşte ince de olsa bu farklar sonuca böyle etkiler yapabilir.
Comments