top of page

Tambuğday Unlu Fokaçya

  • 28 Mar 2020
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 12 Nis 2021


Tambuğday foccacia italyan
Tambuğday unlu Fokaçya



Hadi Fokaçya yapalım.

Kolay mı? Evet, kolay!

Lezzet? Çok yerinde!

Sağlık? Yarı yarıya tambuğday!

İstediğiniz taze sebzelerle...

FodMAP yapmaz:))


Nerden çıkmış bu Fokaçya? Bir kolay italyan ekmeği diye biliriz. Özellikle İtalya'nın Ligura bölgesinde ünlenmiş bir mayalı hamurdan kendisi. Pişmeden önce üzerine zeytinyağı, tuz, baharlı taze otlar ve mevsim sebzeleri ile zenginleşen bir lezzet...



Aslında en eski Antik ve Roma dönemine kadar gidiyor tarih. Eh o zaman taze maya yok tabii, ekşi maya ile hazırlanıyor olması muhtemel. Romalılar 'panis focacius', yani külde pişen ekmek demişler. Yemeklere eşlik eden ekmekten farklı olarak kahvaltı veya ara öğün olarak tüketmişler. Uzun mayalama ve düz bir form kullanmışlar.


Daha sonraları tabii ki değişik şehirlerde değişik malzemelerle yapıla gelmiş.

Toskana'da küçük formda ve adı foccine, Venedik'te adı fugassa ve hafif tatlı, Puglia'da (çizmenin topuğu) domates, sarımsak ve zeytinyağı bolca kullanılmış.

Fugas ve Fokaçya formları farklı olsa da aslında aynı şeyleri ifade ediyorlar. Fokaçya Fugas'ın latincesiymiş.

Sonuçta fırıncılar eskiden fırının yeterince ısınıp ısınmadığını anlamak için ve sabah atıştırması olarak bu ekmekleri yapa gelmişler.



Malzemeler


Ön hamur için (poolish)


100gr Tambuğday Unu (organik)

100gr Ilık Su

0,5 gr Taze maya

Bir gece öncesinden tüm malzemeyi iyice karıştırın ve tezgah üstünde sabaha kadar, üzeri kapalı bir şekilde beklemeye alın. Eğer sabah hemen ekmek yapımına geçmeyecekseniz buzdolabına kaldırın. En fazla 12 saat dışarda kalması yeterli.


Ana hamur malzemeleri


Ön hamurun tamamı

3 gr taze maya

280 gr su (oda sıcaklığında)

150 gr Tambuğday Unu (organik)

250 gr Ekmeklik beyaz un (%12 protein)

10 gr Tuz

10 gr Zeytinyağı


Bu hamuru 3 ayrı şekilde lezzetlendirdim. Temel aynı ama şekil ve üzerine koyacaklarınız tamamen sizin zevkinize kalmış. Hamurun yapım aşamasında da 2 ayrı yolumuz var. İster makina ister katlama, hangisi kolayınıza gelirse...

Soğanlı olan fokaçya makinada hazırlandı. Domatesli ve sade olan da elde katlanarak hazırlandı. Hamur yarı yarıya tambuğday unlu olmasına rağmen son derece lezzetli, içi yumuşak, dışı çıtır, yemesi son derece keyifli idi.


Soğanlı Fokaçya


Hamuru tüm malzemeleri birleştirerek, ki resimde gözükmese de, zeytinyağını da ekleyerek makinada güzelce yoğurdum. Son derece elastik, parlak, ele yapışmayan bir hamur oldu. Tabii ki katlama da yaptım. İlk 1 saat içinde 20 dakikada bir güzelce katladım, toplam 3 kere. Sonra dinlenmeye aldım, yaklaşık 2-2,5 saat.

Kabaran hamuru hafif unladığım tezgaha aldım. Öncesinde tepsiye yağlı kağıt koyup üzerine mısır irmiği ve hafif un serpmiştim. Hamuru çok da ezip zorlamadan tepsiye aldım. Elimle çekiştirerek form verdim. Tepside bekleme süresi 45 dakika. Üzerini fırına girmeden hemen önce dolduracağım.

Hamur fırına girmeye hazır hale gelince üzerini bol kırmızı soğan, yeşil zeytin ve çam fıstığı ile doldurdum. En son hafif zeytinyağı gezdirip, kalın parçalı tuz serptim. Fırın tabii ki önceden 250 derecede ısınmıştı. Tepsiyi fırına koyup arkasından yarım kase sıcak suyu da fırın içine attım. İlk 10 dakika bu şekilde. Daha sonra fırını 230 dereceye indirip bir 15-20 dakika üzerinin kızarması için bekledim.


Domatesli Fokaçya


Hamur malzemeleri aynı. Bu sefer makinada değil elde katlayarak hamuru oluşturuyoruz. Tüm malzemeleri bir kap içinde, bir spatula yardımı ile, hiç kuru yeri kalmayacak şekilde karıştırıp beklemeye alıyoruz. 20 Dakika sonra ilk katlamamızı yapıyoruz. hamur yavaş yavaş form alıp güzelleşecek. Bu konuda instagram sayfasında detaylı kısa filmler hazırladım. Oradan takip edebilirsiniz. Hamur 1 saatlik katlamadan sonra 2-2,5 saat kabarana kadar bekledi. Hamuru tepsiye aldım ve üzerini hafif yağlayarak form verdim. 45 Dakika sonra yeterince kabarmıştı. Üzerine bol domates, zeytin, tuz, taze kekik, zeytinyağı ilave ettim ve önceden ısınmış fırına verdim. Pişmesi Soğanlı Fokaçya gibi, hiç bir fark yok .


Sade Fokaçya


Bu da makinasız, elde katlanarak yapıldı. Tepside harika bir ekmek oldu. Hamuru tepsiye aldığımda elime bol zeytinyağı dökerek hamuru tepsiye yaydım. Üzerine kuru kekik ve tuzu hemen serptim. Fırınlama aynı.




Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page