top of page

Ekşi maya (2. gün ve tamamlama)

  • 29 Haz 2019
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 12 Nis 2021


ekşi maya nasıl
ekşi maya

Ekşi maya yapmaya devam ediyoruz.


















2. Gün

Hazırlığına dün başladığımız ekşi mayamız 24 saat geçtikten sonra pek de bir şeye

benzemeyen haliyle karşımızda.

Hafif rengi değişmiş, tam buğday unu içindeki lifli kısımlar,kepek gibi, suyun da etkisiyle hafif koyulaştılar.

Herşey yolunda gözüküyor. Yolumuza devam...

Malzemelerimiz aynı. Dün hazırladığımız karışımın üzerine ilave ederek devam edeceğiz. Ölçü olarak kullandığımız kaşığa unumuzdan 1 kaşık aldık ve kavanoza koyduk, üzerine de ılık suyumuzdan 2 kaşık ekledik. Kavanoza ilave ettiğimiz malzemeleri bir güzel karıştırdık. Kıvam ne sulu ne katı. Kapağını kapatıp 24 saat sonra görüşmek üzere kavanozumuzu kaldıralım.


3. Gün

3. güne geldiğimizde kapağı açtığımız zaman bir küçücük baloncuk görüyorsak eğer karışımın yüzeyinde ne mutlu bize, herşey çok yolunda demektir. Üst yüzeyde görünmeyen kabarcıklar belki de kavanozun yan veya alt kısmında kendini gösterebilir. Bu canlılık göstergesidir. Kokusu hafif değişmeye başlamıştır. Aynı şekilde beslemeye ve sabretmeye devam edelim. Yani daha önce hazırladığımız karışımın üzerine 1 tatlı kaşığı un ve 2 tatlı kaşığı ılık su ekleyip iyice karıştıralım, kapağı kapatıp beklemeye alalım.


4. Gün

4. gün beslemeye geçerken dış yüzeydeki ya da içerideki kabarcıklar artık oldukça belirgin. İçeride yaşayanlar var. Yaşarken besleniyorlar , beslenirken gaz çıkartıyorlar, kabarcıklar bu yüzden oluşuyor. Karışımımız ilk günlere nazaran daha cıvık bir kıvamda olabilir. Beslerken un miktarını az arttırmak veya su miktarını az azaltmak gerekecek. Unu artıracaksanız yarım kaşık fazla koyun, suyu azaltacaksanız 1 kaşık eksik koyun. Kıvamlı bir karışım olarak son halini alsın ve beklemeye geçsin.


5. Gün

Artık tehlike geçti. Ekşi mayamız oldu sayılır. Fakat daha çok genç, biraz kuvvetlenmesi lazım. Kabarcıklı yüzey bir harika. Tekrar besleyin, 4. günde olduğu gibi un ve su miktarını kıvamlı olacak bir şekilde ayarlayın. Son resimde son beslemenin yeri ve kıvamına dikkat edelim. Bakalım 12 saat içinde nasıl olacak?


6. Gün

Ekşi mayamız başarıyla oluşumunu tamamladı. En son beslemenizden sonra kendisini kabartmayı başardığında sistem çalışıyor demektir. Bundan sonra artık 24 saat bekletmeyin. Bu kabarmayı başardıktan sonra ağzını güzelce kapatarak buzdolabına kaldırın. Halen daha çok genç. Henüz size kocaman ekmekler yapamaz. 4-5 günde bir veya en fazla haftada bir olmak üzere beslenmeye ihtiyacı var.


Beslemek


Artık yolumuza tam ölçülerle devam edelim.

Beslemek için bize yaptığımız bu ana karışımdan sadece 10gr lazım.


Daha önce hangi unu kullandıysanız yolunuza şimdilik öyle devam edin.


1/2/2 ölçüsü beslemek için uygundur.


10gr ekşi maya+20gr Su+20gr Un


Temiz ve yeni bir kavanozda bu üçlüyü birleştirin ve oda sıcaklığında kabarması için beklemeye alın. Üzeri kapalı olsun. Bu süre 4-8 saat arası olabilir. İki katı kabardığında tekrar dolaba kaldırın. Bir hafta unutabilirsiniz. Bu periyot hep böyle her hafta devam etmeli. Yoksa ekşi mayanız önce bozulur, sonra ölür.


Küçük miktar beslemek ve saklamak daha kolay olur. Ama siz istediğiniz ölçüde yola devam edebilirsiniz.


Geriye kalan ekşi mayayı bana sorarsanız atmayın. Blogda tariflerini verdiğim ekmek hamurlarına ilave edin. Hemen belirteyim maya yerine değil, sadece ekşi mayayı değerlendirmek ve ekmek hamurunuza lezzet ve kalite katmak adına.


Ekşi mayadan ekmek yapmak için ekşi mayayı hamuru kabartmaya uygun hale getirip kullanabilirsiniz ancak. Bunun için de örnekleri gelecek günlerde anlatmaya çalışacağım.





Comments


bottom of page